Power BI, Tableau en Qlik Sense: drie tools voor self-service BI vergeleken

De vraag naar inzicht in data wordt steeds groter en ook is er steeds meer data beschikbaar. Om grip te houden op deze zeeën van data en er steeds de juiste inzichten uit te kunnen halen kiezen steeds meer bedrijven voor een self-service Business Intelligence (BI) strategie. In dit blog worden drie BI tools vergeleken.

Auteur: Christian Harwig, BI Consultant

Met self-service BI kunnen eindgebruikers zonder een achtergrond in statistiek of data analyse in staat worden gesteld zelfstandig de voor hen relevante data te analyseren, visualiseren en eruit te leren. Hiermee wordt IT ontlast en kan er sneller geïnteracteerd worden op veranderingen. Om de self-service BI succesvol in te zetten zijn tools nodig die krachtig genoeg zijn voor complexe data-analyses en tegelijk gebruiksvriendelijk genoeg zijn voor mensen zonder data-technische achtergrond.
In dit blog bespreek ik drie van zulke tools: Power BI, Tableau en Qlik Sense. Dit zijn de self-service tools van Microsoft, Tableau en Qlik, bedrijven die in 2016 door Gartner werden gezien als marktleiders op het gebied van platforms voor Business Intelligence en Analyse.

De opzet van de drie programma’s is vergelijkbaar. Alle drie werken ze met een desktopapplicatie waarin je rapporten en visualisaties maakt. Vervolgens kun je deze uploaden naar een server (on-premise of in de cloud) waar de rapporten ook door anderen in de organisatie te bekijken zijn.


Power BI
Power BI is als zelfstandig product beschikbaar sinds juli 2015, daarvoor waren de verschillende onderdelen van Power BI al te gebruiken als Excel-plug-ins. Veel opties in Power BI zullen de Excel-gebruiker dan ook bekend voorkomen. Power BI bestaat uit twee onderdelen: Power BI Desktop en PowerBI.com. In Power BI Desktop worden data en rapporten geprepareerd, en vervolgens worden ze gedeeld en bekeken op PowerBi.com. Power BI heeft vooralsnog geen mogelijkheden rapporten on premise te publiceren (wel in ontwikkeling, klik hier voor meer informatie). Power BI heeft het voordeel dat het als product van Microsoft een naadloze integratie heeft met de overige producten van Microsoft. Van de drie producten in dit blog is Power BI het jongste en ook nog het meest in ontwikkeling. Maandelijks komt er een nieuwe versie van het programma uit, met steeds weer nieuwe functionaliteiten.

Tableau
Tableau is er al sinds 2004 en is zodoende een goed uitgewerkt product, met zeer gedetailleerde visualisatie opties. Hierbij staat gebruikersgemak voorop, het samenstellen van visualisaties werkt intuïtief en vereist geen technische kennis.  Voorheen werden de Tableau rapporten naar een on-premise Tableau server gepubliceerd, maar tegenwoordig kan met Tableau Online ook naar de cloud gepubliceerd worden. Tableau richt zich echt op datavisualisatie; in vergelijking met Qlik Sense en Power BI heeft Tableau beperktere mogelijkheden om data te prepareren. Als data voor analyse bewerking nodig heeft moet dit vooraf, bijvoorbeeld in een data-warehouse, gebeuren.

Qlik Sense
De eerste versie van Qlik Sense kwam uit in 2014. Het is een product van het bedrijf Qlik, dat ook (het bekendere) Qlikview maakt. Het verschil tussen Qlik Sense en Qlikview is dat de eerste meer gericht is op self-service. Qlikview werkt met een door analisten geprepareerde datasets, waar in Qlik Sense ook de niet-dataspecialist data kan toevoegen, bewerken en analyseren. Vergeleken met Tableau en Power BI is Qlik Sense wel meer voor de gevorderde gebruiker. Het heeft meer mogelijkheden, maar is ook lastiger om onder de knie te krijgen. Qlik Sense Desktop is gratis te gebruiken op je lokale pc, voor bedrijven is er Qlik Sense Enterprise (on-premise) en Qlik Sense Cloud. Daarnaast kan in Qlik Sense gebruik gemaakt worden van Qlik DataMarket, een verzameling van bestaande datasets die gratis of tegen vergoeding toegevoegd worden aan de eigen analyses.


Welke tool is het beste voor mijn organisatie?

Alle drie de besproken tools richten zich op self-service BI, ze helpen je om zelfstandig data te prepareren, analyseren en visualiseren. En niet voor niets scoren ze alle drie goed. Er is geen uitgesproken winnaar te noemen en de keuze zal afhangen van de toepassing. Om hoeveel data gaat het? Wie gaan er mee werken? Hoe schoon is de data? Hoe wil ik mijn rapporten publiceren, op een lokale server, of in de cloud? Wat is mijn budget voor BI? Met welke applicaties moet het gaan samenwerken? De antwoorden op deze vragen zullen uitwijzen wat de beste tool is voor uw organisatie.

Voor veel van onze klanten ligt de keuze voor Power BI voor de hand: als Microsoft Partner hebben we veel klanten die in hun bedrijfsvoering al volop gebruik maken van allerlei Microsoft producten. En dat is waar toegevoegde waarde van Power BI echt blijkt: naast al de analyse en visualisatie mogelijkheden is er, zoals genoemd, een naadloze integratie met Excel en SharePoint(groepen), OneDrive, Azure, Dynamics CRM/365 en SSRS. Daarnaast is het met Power BI binnen Office 365 eenvoudig om samen te werken aan rapportages en data goed te beveiligen.

Webinar
Benieuwd naar de mogelijkheden van Power BI voor uw organisatie? Op 12 september presenteer ik het gratis webinar ‘Slim omgaan met data voor effectieve studentenwerving’. Tijdens dit webinar laat ik zien hoe Power BI onderwijsinstellingen helpt bij het werven van nieuwe studenten. Op 5 oktober staat het gratis webinar ‘Power BI voor Finance’ op de event agenda. Tijdens dit webinar laat ik zien hoe financiële instellingen inzicht kunnen krijgen in lead en klantgegevens en hoe zij vroegtijdig risico’s en kansen kunnen zien zodat zij actie kunnen ondernemen.

Direct aanmelden webinar Power BI voor Werving

Direct aanmelden webinar Power BI voor Finance

Auteur: Christian Harwig, BI Consultant

Deel deze informatie:

  • linkedin
  • facebook
  • twitter

Reacties

Er zijn nog geen reactie's

Plaats een reactie