Daar is toch wel een app voor?

Even het saldo op je bankrekening checken, kaartjes kopen voor een concert, het laatste nieuws bekijken, een zet doen in het schaakspel dat je online voert of betalen voor het parkeren…. De hele dag door gebruiken we apps om ‘even snel iets te regelen’. Super handig natuurlijk, want apps bieden precies die functies die je op dat moment nodig hebt. Je wordt niet vermoeid met allerlei andere opties en mogelijkheden die je toch niet gebruikt.

Tot voor kort was het maken van dergelijke apps echter helemaal niet zo eenvoudig. Er kwam behoorlijk wat programmeerwerk bij kijken en het was technisch een behoorlijke uitdaging om te zorgen dat de app op meerdere besturingssystemen (iOS, Android, Windows) werkte. Daarnaast liep de distributie altijd via app stores, waardoor het bedrijf dat de app uitgaf eigenlijk nauwelijks controle had over de verspreiding ervan.

Met de lancering van Microsoft PowerApps zijn deze tijden echter voorbij. Met PowerApps kun je eenvoudig zelf apps ‘in elkaar klikken’, zonder dat je daarvoor ook maar één regel code hoeft te kunnen schrijven. Apps die naadloos samenwerken met de Microsoft Dynamics en de Office 365 applicaties. Je hoeft nog maar één keer naar de app store te gaan om de Power Apps app te downloaden en daar log je vervolgens op in met je Office365 account en je kunt meteen werken met de (door jouw bedrijf) voor jou beschikbaar gemaakte apps.

Canvas Apps versus Model Driven Apps

In Microsoft PowerApps kunnen twee soorten apps ontwikkeld worden: Canvas apps en Model driven apps. Canvas apps zijn in feite een soort framework, waar heel eenvoudig functionaliteiten en data-connecties aan toegevoegd kunnen worden. Standaard levert Microsoft ruim 200 data-connectoren mee, onder meer naar Dynamics 365 voor Customer Engagement, Excel, OneDrive en Dropbox. De Canvas apps kunnen standaard gebruik maken van de mogelijkheden van het device waarop ze draaien, zodat je bijvoorbeeld – zoals in WhatsApp – eenvoudig een gesproken bericht kunt opnemen, opslaan of verzenden en je snel een foto kunt toevoegen. Canvas apps worden vooral ontwikkeld om de gebruikers snel en eenvoudig te laten werken met data uit verschillende bronnen (of die in verschillende bronnen moet worden opgeslagen).

Model driven apps zijn vooral bedoeld om complexe bedrijfsprocessen flexibel te kunnen ondersteunen. Zij onderscheiden zich van Canvas apps door de mogelijkheid een datamodel in de app toe te voegen. Hierdoor kun je de data die in de app wordt ingevoerd een proces te laten starten. De ingevoerde data – en niet een handeling van een gebruiker – bepaalt vervolgens  wat het volgende scherm is dat binnen de app getoond wordt.

Op de Microsoft website kun je lezen over vele voorbeelden van succesvolle inzet van Power Apps. Zie hiervoor: https://powerapps.microsoft.com/nl-nl/customer-stories/ Als je deze klantcasussen doorleest vallen steeds twee dingen op: (1) de succesvolle inzet van Power apps begint met creatief nadenken over wat je ermee wilt en kunt en (2) het daadwerkelijk realiseren van de app bleek inderdaad zonder coderen te kunnen en daarmee tegen veel lagere kosten dan de bedrijven tot dan toe gewend waren.

House of Engagement zet ook steeds vaker PowerApps in. Een intern opgezette task force zorgt ervoor dat wij voldoende kennis hebben van de techniek en wij voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwe ontwikkelingen vanuit Microsoft. En daarnaast zijn onze business consultants steeds vaker met onze klanten in gesprek over de inzet van apps in de bedrijfsprocessen. Dit vergt vaak een andere manier van denken. Het beoordelen van een schademelding door een verzekeraar, het ondersteunen van een intakegesprek met een aspirant student, het maken van een afspraak voor een sollicitatiegesprek? Het zijn slechts voorbeelden van interacties waar apps een belangrijke rol in kunnen spelen. Wij gaan graag het gesprek met je aan om te zien hoe de ‘appification’ ook in jouw bedrijf vorm kan krijgen!

Wil je meer weten over Power Apps? Neem dan contact op met mij, Ewoud Pronk.

Ewout.jpg.png (1)

Auteur: Ewoud Pronk

Deel deze informatie:

  • linkedin
  • facebook
  • twitter

Reacties

Er zijn nog geen reactie's

Plaats een reactie